Lebih dekat lebih cepat - Mudah dan menyenangkan
Selamat Datang Di BojaLinuxer Blog

External links - Jquery Terima kasih berkenan mengunjungi blog ini.

Kami berharap dapat melayani dan memberikan apa yang Anda butuhkan, menjadi sahabat terbaik disetiap waktu sepanjang jaman.

Gunakanlah kotak pencarian untuk kemudahan mendapatkan informasi yang Anda butuhkan.

Kategori Linux

External links - Jquery Manfaatkan Navigasi berikut untuk kemudahan menemukan artikel Linux utama yang Anda butuhkan:

Kategori Software

External links - Jquery Manfaatkan Navigasi berikut untuk kemudahan menemukan artikel perkembangan dan update software yang Anda butuhkan:

Informasi Update

  • Jadwal Sholat
  • Download Ubuntu 14.04 LTS (Trusty Tahr) Final .
  • Download Ubuntu 12.04.2 LTS Final .
  • Informasi cara membersihkan virus dan dengan MSE.
  • Download Final - RamnitKiller.
  • Download Final - NgrBot Killer.

14 September 2010

Hati Yang Kecil

Oleh: Hana

Persahabatan - Semoga persahabatan menumbuhkan keindahan dan perdamaian...


Nasihat dia :
Kejahatan jika di balas dengan kejahatan, itu adalah dendam.
Kebaikan jika di balas dengan kebaikan, itu adalah perkara biasa.
Kebaikan jika di balas dengan kejahatan, itu adalah zalim.
Tapi jika kejahatan di balas kebaikan, itu adalah perkara yang mulia dan terpuji...

Kata saya:
Secara teori, apa yang awak katakan seperti amat mudah.
Tapi..sebenarnya, semua bergantung kepada berapa besar kesalahan yang dilakukan.
Teramat susah rasanya untuk membalas kejahatan dengan kebaikan bila kita pernah merasa terseksa disebabkan perbuatan seseorang itu.
Bagaimana hendak memaafkan jika melihat wajah orang tersebut saja rasa marah dan luka semalam berdarah semula? Perlukah menjadi hipokrit, mulut memaafkan tapi hati tidak?

Kata dia:
Siapa kata membuat kebaikan itu mudah? Jalan yang lurus pastinya lebih banyak dugaan dari jalan yang terpesong. Itulah cobaan dalam kehidupan. Menghukum itu bukan hak bagi seorang insan.
Memang susah.. tapi kita kena berusaha untuk melepaskan segala perasaan amarah. Didik lah hati untuk mengingati Tuhan. Kita tentu inginkan Allah mengampuni segala dosa dan kesalahan kita walau seberat mana sekalipun. Lantas, berikan lah kemaafan pada dia. Kemudian lupakanlah segala cerita semalam. Kita melangkah ke hadapan.

Kata saya:
Mungkin awak betul. Hmm.. bukan mungkin... memangpun awak betul. Tapi hati saya belum cukup besar untuk memaafkan dia. Orang lain ok, tapi untuk dia.. amat sukar sekali. Berilah saya masa.. mungkin esok , lusa..hati ini boleh menjadi lebih besar.. ? (senyum) Mungkin hari esok, bila saya lihat dia, saya akan cuma nampak awak dan hanya ingat kata kata awak.. dan saya boleh tersenyum dan berkata dengan ikhlas 'Saya dah maafkan awak'.

Kata dia :
(Senyum) Awak ni bukannya jahat tapi nakal. Hati awak sebenarnya dah pun cukup besar. Cuma awak ni suka nak dengar orang bercakap berkali kali dan memujuk awak. Betul kan..?

Tiada jawapan. Hanya satu senyuman bermain di bibir. Sesungguhnya dia memang amat kenal akan diri saya.


Artikel asli oleh: Hana di Mimosa





Your comments:

Gunakan kode di atas untuk menambahkan Emoticon pada komentar.

1 comment :

  1. Menjadi baik itu memnag gak gampang jauh lebih gampang menuruti hawa nafsu dan amarah..betul kan? the choice is ours..

    ReplyDelete

Terima kasih untuk tidak meletakkan direct link pada isi komentar karena Blogger anti spam akan secara otomatis menandai sebagai spam dan menyembunyikannya.

Bantu kami meningkatkan kualitas blog ini dengan meninggalkan komentar pada artikel yang Anda baca. Terima kasih...